هنر مینیمال و بازاریابی
طراحی مینیمال، یکی از جنبش های قابل توجه، در طراحی قرن بیستم و اوایل قرن بیست و یکم است.
طراحی مینیمال، خیلی لوکس، پر زرق و برق و متداول نیست اما در بسیاری از رشته ها و زمینه های مختلف نفوذ کرده است، مخصوصا در زمینه های هنری. هر چیزی که به رابط کاربری (User Interface) ارتباط داشته باشد از طراحی سخت افزار، ماشین، فیلم ها، بازی ها، طراحی وب سایت گرفته تا طراحی بصری (Visual) و موارد دیگر، تحت تاثیر مینیمالیسم قرار گرفته اند.
هنر مینیمال (هنر کمینهگرایی) یا مینیمالیسم مکتبی تجریدی در نقاشی و مجسمهسازی است که هرگونه بیان شخصی در آن حداقل نگه داشته میشود. با این هدف که به هر محصول، حضوری کاملا بیطرف اعطا کند. نتیجه این مکتب آثاری ساده هستند که حداقل محتوا و مضمون را در بردارد.
محوریت اصلی مکتب، تجلی یا ابراز هنرمند نیست؛ بلکه واقعیت آن واسطه یا همان مواد به کار گرفته شده در اثر است. به بیانی دیگر یک اثر هنری به هیچ چیز غیر از خودش رجوع داده نمیشود. همان طور که نقاش مینیمالیست فرانک استلا گفته است: «آنچه که میبینید همان است که میبینید، نه بیشتر و نه کمتر.»
هنر مینیمال در اواخر دهه ۵۰ میلادی متولد و به طور فراگیر در دهههای ۶۰ و ۷۰ شکوفا شد. همچنین با عناوین اِیبیسی آرت، هنر لفظی، لیتِرالیسم، ریداکتیویسم (تقلیل دهندگی) و هنر پس زننده شناخته میشود. در طول دهه ۵۰ میلادی در آمریکا، اکسپرسیونیسم تجریدی (ابسترکت اکسپرسیونیسم) جنبش هنری غالب محسوب میشد. هنرمندان این مکتب، در آثارشان بیشتر به بیان احساسات شخصی میپرداختند.
یکی از شاخههای محبوب ابسترکت اکسپرسیونیسم، نقاشى کنشى (action painting) نامیده میشد، شیوهای که در آن رنگ بدون ایده قبلی، بر روی بوم چکانده، پاشیده یا به صورت لکه گذاشته میشود.
در ابتدای دهه ۶۰ میلادی، جنبش جدیدی پدیدار شد؛ هنر مینیمال. هنرمندان مینیمالیست که نقاشى کنشى و همچنین ابسترکت را بیش از حد شخصی، پرمدعا و غیرواقعی یافته بودند، این نظریه را که اثر باید انعکاس بیان و حالات شخصی آفرینندهاش باشد را نفی کردند، در عوض، این نقطه نظر را پیش گرفتند که اثر نباید به هیچ چیز غیر از خودش معطوف باشد. هدف آنها تبدیل کارشان به آثاری عینی، بیحالت و غیر قابل رجوع به هنرمند بود.
به تدریج این سبک هنری در تبلیغات و طراحی محصولات نیز مورد استفاده قرار گرفت که در شکل زیر نمونهای از تبلیغات شرکت جیپ را با باسبک مینمالیسم مشاهده میکنید:
در شکل زیر نیز کاربرد مینیمالیسم در طراحی لوازم خانگی را ملاحظه میکنید:

