وایت بالانس در عکاسی چیست
به زبان ساده : دلیل استفاده ی ما از وایت بالانس، حفظ رنگ اجسام در عکس به شکل طبیعی آنهاست.
شاید دیده باشید که گاهی اوقات بعد از گرفتن عکس, رنگ آن به نارنجی, آبی, زرد و غیره مایل می شود، در صورتی که به چشم ما کاملا طبیعی به نظر می آید. دلیل آن این است که تصاویر، طیف نوری (با دمای )خاص خود را دارند. نورهای فلورسنت( مثل لامپ مهتابی ), رنگ آبی را به عکس اضافه می کنند در حالی که نورهای تنگستن ( مثل لامپ معمولی ), رنگ عکس را مایل به زرد می کنند.
طیف دماهای رنگی از رنگ های بسیار سرد مثل آبی آسمانی تا رنگ های بسیار گرم مثل نور شمع دسته بندی می شوند.
ما این تفاوت دما را خیلی حس نمی کنیم چون چشم های ما خود به خود آن را تنظیم می کنند. مگر اینکه رنگ جسم به روشنی یک برگ کاغذ باشد که کاملا به چشم ما سفید بیاید. اما دوربین های دیجیتال آنقدر باهوش نیستند که این تنظیمات را به طور اتوماتیک انجام دهند و گاهی اوقات لازم است چگونگی برخورد با نورهای مختلف را به آنها یادآوری کرد.
پس در مقابل نورهای سردتر ( آبی یا سبز ) از دوربین می خواهید رنگ های گرم را انتخاب کند و بر عکس.
وایت بالانس تنظیماتی در دوربین ماست که رنگهای غیرواقعی در عکس را از بین میبرد. فکر کنید در یک اتاق هستید و در این اتاق یک میز پر از غذا و میوه چیده شده است. رنگ چراغ این اتاق کمی مایل به آبی است، مسلماً این رنگ، رنگ خوبی برای اتاق غذاخوری نیست و اگر شما بخواهید در این اتاق یک عکس یادگاری بگیرید عکس شما چندان جالب نمیافتد. چشم ما بهخوبی تغییرات رنگ و دمای رنگ را تشخیص میدهد، با استفاده از وایت بالانس مناسب هر محیط شما میتوانید این تغییرات رنگ را اصلاح کنید.

دمای رنگ
هر رنگی دمای خاص خود را دارد. برای محاسبه دمای هر رنگ باید نور موردنظر را به یک سطح تاریک بتابانیم تا دمای دقیق آن را به دست بیاوریم.

به اعداد نمودار بالا دقت کنید، نوری که دمای آن ۵۰۰۰ کلوین است و تقریباً زردرنگ است از تمام نورها دما و رنگ نرمالتری دارد. رنگهایی که دماهای آنها به سمت اعداد ۳۰۰۰ کلوین و ۹۰۰۰ کلوین رفته است به رنگ نارنجی و آبی دیده میشوند. در کل هرچه نمودار رنگ ما پایینتر بیاید و عدد آن بیشتر شود رنگ بهسوی سردی میرود. هر چه طولموج رنگ ما در نمودار بیشتر باشد رنگ ما گرمتر است و انرژی بیشتری دارد.
فهمیدن این اطلاعات و دانستن دمای این رنگها به چه درد عکاس میخورد؟ این سؤال ممکن است در ذهن شما شکل بگیرد. درواقع دانستن این اطلاعات به ما کمک میکند تا بفهمیم هرکدام از منابع مختلف نوری مثل نور فلورسنت یا تنگستن یا نور ال ای دی چه طولموجی دارد و چه رنگی را در عکس برای ما ایجاد میکند تا با توجه به آن بهترین حالت وایت بالانس را انتخاب کنیم.
در جدول زیر هر منبع نوری با دمای رنگ آن نوشتهشده است.

منوهای پیشفرض وایت بالانس
در دوربین شما قسمتی وجود دارد که در آن شما میتوانید وایت بالانس را بهصورت دستی تنظیم کنید، شاید این کار برای هر عکاس تازهکاری راحت نباشد زیرا نمودارها نیز در این قسمت کمی پیچیدهاند. خوشبختانه در دوربینهای SLRشما قسمتی وجود دارد که تعدادی وایت بالانس برای محیطهای مختلف بهصورت پیشفرض قرار دادهشده است. در زیر این منو پیشفرض را مشاهده میکنید.

حالت اتو وایت بالانس Auto white balance(وایت بالانس اتوماتیک) تقریباً در تمام دوربینهای عکاسی حتی دوربینهایکامپکت معمولی نیز وجود دارد و معمولاً دمای رنگی بین ۳۰۰۰/۴۰۰۰ K و ۷۰۰۰ K را تشخیص میدهد. در حالتCUSTOM شما میتوانید با عکاسی از یک محیط وایت بالانس را برای دوربین خود تعریف کنید تا دوربین در عکسهای بعدی نیز از الگو وایت بالانس عکس قبلی استفاده کند. در حالت Kelvin دوربین رنج گستردهای از رنگها را برای تعیین وایت بالانس در نظر میگیرد.
موارد دیگر جدول مربوط به نورهای مختلف طبیعی، فلورسنت، تنگستن، ابری و سایه است که شکل آنها کاملاً واضح است. در بعضی دوربینها ما حالت Fluorescent H را نیز در لیست وایت بالانسهای دوربینداریم که این حالت در مواقعی که ما هم نور فلورسنت راداریم و هم نور روز را مفید است.
کل الگوهای بالا تنها یک پیشفرض هستند و در مواقعی ممکن است شرایط نوری با الگوها همخوانی نداشته باشد. بهعنوانمثال ممکن است در یک روز آفتابی درجه تابش نور و یا سایه بیش از حد باشد و الگوها ،وایت بالانس درستی را به ما نشان ندهند، در این مواقع بهترین کار تنظیم دستی وایت بالانس است.
اگر تنظیم دستی وایت بالانس هم جواب نداد و هم چنان عکس شما رنگی طبیعی نداشت از نرمافزارهای ادیت عکس، مثل فتوشاپ، استفاده کنید تا بتوانید با استفاده از رنگهای استانداردی که وجود دارد دمای رنگ خود را تنظیم کنید.
فایلهای RAW
بهترین راه برای دستیابی به وایت بالانس طبیعی استفاده از فرمت RAW در عکاسی است. هنگامیکه شما با فرمتRAW عکاسی میکنید بعد از گرفتن عکس و نمایش عکس در کامپیوتر، دست شما بسیار باز است تا رنگ عکس و وایت بالانس عکس را بهکلی تغییر دهید. حتی شما میتوانید با استفاده از استاندارهای نرمافزار تنها با یک کلیک نور عکس خود را تبدیل به نور طبیعی کنید.
Custom white balance (وایت بالانس سفارشی)
شما در محیطی مشغول به عکاسی هستید و نور بسیار خوب است پس شما خیلی خوششانس هستید زیرا در این موقعیت شما میتوانید از حالت custom white balance استفاده کنید و نور طبیعی را مرجع عکاسی و تنظیم وایت بالانس خود قرار دهید.

ممکن است شما همیشه این منبع نوری خوب را در طبیعت نداشته باشید و یا ممکن است شما در یک محیط بسته از اشیای داخل خانه خود عکاسی میکنید، در این شرایط چه باید بکنیم؟ بهترین کار در این شرایط استفاده از کارت خاکستری است، کارت خاکستری میتواند منبع خوبی برای نشان دادن وایت بالانس استاندار باشد.

اگر شما امکان تهیه کارت خاکستری را ندارید میتوانید در منزل خود جستجو کنید و وسیلهای مثل درب ظرف قهوه، که رنگی شبیه به خاکستری ۱۸ درصد است را انتخاب کنید و از آن برای ایجاد وایت بالانس درست استفاده کنید.
هنگامیکه یکرنگ را بهعنوان منبع خود قرار میدهید در انتخاب آن دقت کنید تا رنگ و یا سطح شما زبر نباشد و صاف باشد تا رنگ یکدستی را به ما نشان دهد.
نکاتی در وایت بالانس اتوماتیک
وایت بالانس اتوماتیک در اکثر مواقع مشکلساز است، به مثال زیردقت کنید. در عکس زیر ما برگهای پاییزی را بر روی زمینداریم و میخواهیم عکسی از این برگها بگیریم تا فضای پاییزی را به مخاطب القا کند. بیشک فضای پاییزی رنگی میانتنهای زرد، قرمز و نارنجی دارد. در عکس اول ما دوربین را در حالت وایت بالانس اتوماتیک قرار دادهایم، همانطور که میبینید ما در عکس تن رنگی آبیرنگی را نیز مشاهده میکنیم زیرا دوربین ما دمای رنگی که از سنگها ایجاد میشود را محاسبه میکند. ولی در عکس دوم ما حالت Custom استفاده کردهایم و کاملاً فضای پاییز به بیننده القا میشود.

معمولاً وایت بالانس اتوماتیک درجایی که عناصر ما روشن است و محیط ما نور روشنی دارد به درد ما میخورد در محیطهایی که نور گرم است و ما میخواهیم فضای گرمی القا کنیم، وایت بالانس اتوماتیک پیشنهاد نمیشود.

وایت بالانس در منابع نوری مختلف
در بعضی مواقع محیطی که ما از آن عکسبرداری میکنیم ممکن است نورهایی با طیف رنگی متفاوت و دمای متفاوتی داشته باشد و نور در همه جای تصویر یک طولموج نداشته باشد. در این مواقع گاهی وایت بالانس اتوماتیک به کمک ما میآید، زیرا در وایت بالانس اتوماتیک دوربین نور کلی عکس را در نظر میگیرد، اگرچه وایت بالانس اتوماتیک در بعضی رنگها اغراق میکند ولی میتواند گزینه مناسبی باشد.
به تصویر بالا دقت کنید. تصویر یک کاخ را در نور شب به ما نشان میدهد. در اینجا ما دو منبع نوری با دورنگ مختلف داریم، منبع نوری آسمان که ماه است و رنگ آن آبی است و منبع نوری درب کاخ که نور تنگستن است و تقریباً تن رنگی نارنجی دارد. اگر ما وایت بالانس خود را بر اساس نور ماه تنظیم کنیم، تن آبیرنگی کل عکس ما را میپوشاند و این اصلاً خوشایند نیست. ولی اگر تن رنگی نارنجیرنگ را انتخاب کنیم رنگ ما گرمتر میشود و حالت بهتری در عکس به وجود میآید.