طرح کسب و کار(Business Plan):
طرح کسب و کار نوشتهای توصیفی و جامع در مورد کسب و کار یک موسسه، گروه یا فرد کارآفرین است. این طرح حاوی بررسیهای دقیقی در خصوص تولیدات یا خدمات یک شرکت، بازار و مشتریان، رقبا، منابع انسانی، منابع تامین مالی، تکنولوژی و ابعاد فنی محصول یا خدمات و … است. یکی از مهمترین کارکردهای طرح تجاری این است که با تدوین آن، کارآفرین میتواند عوامل داخلی و خارجی درگیر در کسب وکار خود را شناسایی و اثر آنها را بر روی فعالیت خود بررسی نماید. همچنین طرح کسب و کار به عنوان نقشه راه (Road map) شرکت میباشد که مسیر حرکت شرکت را تعیین میکند. طرح کسب و کار لازم است هر سال دوبار بازنگری و بروزرسانی گردد. نهایت اینکه طرح کسب و کار به عنوان یک سند مادری است که از آن انواع گزارشات مورد نیاز شرکت جهت توجیه مخاطبین استخراج میگردد.
هدف طرح
وجود یک طرح کسب و کار رسمی ، صرفنظر از اندازه کسب و کار آن ، به همان اندازه که برای راه اندازی مهم است برای یک کسب و کار برقرار ( محرز ) نیز مهم است.
این طرح چهار عمل اصلی را بصورت زیر انجام می دهد:
۱- به مدیر یا کارآفرین کمک می کند که جوانب و پیشرفت پروژه یا کسب و کارش را مشخص ، متمرکز و بررسی کنند.
۲- یک چهارچوب منطقی و حساب شده ایجاد می کند تا در آن یک حرفه بتواند توسعه یابد و تدابیر مربوط به آن حرفه را در چند سال آینده دنبال می کند.
۳- بعنوان ماخذ و مبنایی برای مذاکره با اشخاص ثالث مانند سهامداران ، دفاتر نمایندگی ، بانکها ، سرمایه گذاران و … بکار می رود.
۴- معیاری را برای سنجش وضعیت واقعی کسب و کار در برابرآنچه که باید باشد، ارائه می دهد.
۳ بخش اصلی طرح کسب و کار
هر طرح کسب و کاری شامل ۳ بخش اصلی میباشد:
- طرح مفهومی (کانسپت) کسب و کار: که شامل بحثهای کلی مربوط به صنعتتان، ساختار کلی کسب و کارتان و محصول یا خدمات اصلیتان میباشد.
- بررسی بازار کسب و کار: که در آن باید این موارد را توصیف و آنالیز کنید:
- بازار شما را چه کسانی تشکیل خواهد داد؟
- چه زمانهایی بهتر میتوان پیدایشان کرد؟
- چه زمانی و چرا ممکن است خرید کنند؟
- با چه کسانی برای تصاحب این بازار باید رقابت کنیم؟
- برای رقابت با آنها باید به چه سطحی برسیم؟
- بخش مالی: در نهایت به این میپردازید که درآمدتان، جریان نقدی شرکت، ترازنامه مالی و دیگر نسبتهای مالی مربوط به کسب و کارتان چگونه خواهد بود؟ برای این بخش به احتمال زیاد به یک نرم افزار حسابداری و یک حسابدار احتیاج پیدا خواهید کرد!
۷ مورد کلیدی در طرح کسب و کار
علاوه بر این ۳ بخش اصلی که در طرح کسب و کار موجود است؛ ۷ مورد کلیدی دیگر نیز در طرح کسب و کار نوشته میشود که شامل:
- خلاصه اجرایی
- شرح کسب و کار
- استراتژیهای بازار
- تحلیل رقبا
- برنامه طراحی و توسعه کسب و کار
- عوامل اقتصادی-مالی شرکت
- برنامه مدیریتی و عملیاتی